Comunicare „La Présence cinématographique française en Roumanie, 1945-1948”

0001

In perioada 17-18 septembrie 2015 am prezentat la Strasbourg lucrarea „La Présence cinématographique française en Roumanie, 1945-1948” in cadrul conferintei internationale Affinités latines. La Culture comme élément des relations franco-roumaines (XVIIIe-XXIe siècles).

Conferinta a fost organizata la Strasbourg, la Maison Interuniversitaire des Sciences de l’Homme–Alsace de catre profesorul Jean-Noel Grandhomme de la univeristatea din Nancy în partenariat cu Departamentul de studii române, Institutul cultural român la Bruxelles si Consultatul General al României la Strasbourg.

Comunicarile au fost grupate în trei tematici: „Mediatori între Franta si România”, „Prezente încurcisate” si „Surse de inspiratie reciproca” esalonate pe durata a doua zile.  Conferinta a reunit 13 participanti, specialisti în lingvistica, literatura francofona, istoria artei si istorie din Franta si în special din România. Principalele subiecte au evocat importanta legaturilor culturale între Franta si România, rolul modelului francez în modernizarea României în secolele XIX si XX, schimburile culturale dintre cele doua tari, politica de expansiune culturala a Frantei si contributia României la îmbogatirea culturii franceze.

Lucrarea pe care am prezentat-o nu s-a plasat pe linia principalelor comunicari întrucât nu am tratat chestiunea relatiilor franco-române în termeni de afinitati si de prietenii ci am încercat o punere în perspectiva a multiplelor aspecte de natura economica, politica si culturala care au legat cele doua tari. Acestea tin atât de afinitati cât si de interese. Prezenta cinematografia franceza în Romania si eforturile Frantei pentru a-si pastra aceasta pozitie dupa al Doilea razboil mondial pune în  evidenta tocmai aceasta multitudine de relatii: afinitati, confruntari, rezistenta.

In urma dezbaterilor ce au urmat comunicarilor, am reusit sa stabilesc noi contacte stiintifice si sa gasesc puncte de interes comun cu specialisti din domenii diferite celor cu care sunt familiarizata. Organizatorii conferintei au intentia de a publica sub forma unui volum toate comunicarile. Textele au fost solicitate pentru 15 decembrie 2015.

In seara zilei de 17 septembrie 2015 am fost primiti oficial la Consulatul României de la Strasbourg unde s-au reiterat eforturile realizate atât de mediul academic cât si de cel diplomatic pentru a pastra si ameliora prezenta culturii si civilizatiei românesti în universitatile franceze.

Programul complet al manifestarii

Panorama


OpenEdition suggests that you cite this post as follows:
Aurelia Vasile (October 14, 2015). Comunicare „La Présence cinématographique française en Roumanie, 1945-1948”. RCFR. Retrieved July 15, 2024 from https://doi.org/10.58079/ta4b


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Search OpenEdition Search

You will be redirected to OpenEdition Search