Comunicare “Les coproductions cinématographiques : une nouvelle forme de collaboration politique et culturelle entre la France et la Roumanie pendant la guerre froide”

17713_1_3

In cadrul conferintei internationale „Linking Past, Present and Future: The 25th Anniversary of Regime Change in Romania and Moldova (1989/1991)”, organizata de „Society for Romanian Studies” in perioada 15-19 iunie 2015 la Bucuresti, am prezentat lucrarea „Les coproductions cinématographiques:une nouvelle forme de collaboration politique et culturelle entre la France et la Roumanie pendant la guerre froide”.

Conferinta este organizata periodic de catre Societatea pentru Studii Romanesti si reuneste cercetatori din întreaga lume care au preocupari legate de istoria si civilizatia romaneasca. In panel-ul pe care l-am co-organizat impreuna cu profesoara Mirela Luminita Murgescu si care s-a tinut pe 18 iunie, ne-am propus sa abordam câteva teme de analiza care sa aduca la lumina aspecte ale relatiilor culturale la nivel international în toata diversitatea lor : actiunea culturala a unei tari emitatoare (Franta si problema mentinerii bibliotecii franceze la Bucuresti); proiectele de cooperare culturala romano-franceze prin prisma coproductiilor cinematografice si implicatiile economice si politice pentru cele doua tari; problema studierii limbii franceze in Romania in perioada comunista. Scopul acestui panel este de a intelege echilibrul dificil intre conflict si cooperare, si impactul asupra celor doua societati.

Prezentarea mea a explorat fenomenul coproductiilor franco-române cu scopul de a pune în limina pluralitatea relatiilor internationale în timpul razboiului rece : contradictiile, apropierile, reactiile imprevizibile de ambele parti.

In urma acestui panel, si tinând cont ca prezentarile au fost rezultatul unor cercetari originale, am propus împreuna cu profesorul Murgescu sa coordonom editarea unui volum în cursul acestui an.

Pentru a vedea programul complet al manifestarii apasati aici


OpenEdition suggests that you cite this post as follows:
Aurelia Vasile (July 12, 2015). Comunicare “Les coproductions cinématographiques : une nouvelle forme de collaboration politique et culturelle entre la France et la Roumanie pendant la guerre froide” RCFR. Retrieved July 15, 2024 from https://doi.org/10.58079/ta4a


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Search OpenEdition Search

You will be redirected to OpenEdition Search