Research mission : Biblioteca de film (BIFI) Paris

BIFI

In perioada 21-25 octombrie 2014 m-am deplasat  la Paris, la Biblioteca de film (BIFI) pentru a consulta si scana documente de arhiva si presa referitoare la relatiile cinematografice franco-romane corespunzatoare perioadei 1945 – 1989.

Am inceput activitatea de cercetare si documentare pe 22 octombrie. Selectionarea dosarelor am realizat-o in prealabil gratie catalogului on-line de cautare de pe site-ul bibliotecii.

http://www.cineressources.net/recherche_t.php

Mi-am focalizat atentia pe doua tipuri de documente: presa si fonduri arhivistice. Revistele si ziarele au fost in majoritate in acces liber (cu exceptia ziarului „L’écran français”), in timp ce documentele de arhiva au fost rezervate din timp pentru o consultare in spatiul destinat cercetatorilor. Astfel am realizat 2 ansambluri documentare, intitulate „Presa” si „Arhive”.

Fondurile arhivistice consacrate filmelor si regizorilor romani sunt foarte reduse cantitativ si nu intotdeauna semnificative din punct de vedere calitativ. M-am focalizat pe perioada anilor 1950 (cu elemente punctuale din anii 60 si 70) intrucat aceasta perioada este obiectul primului articol stiintific pe care urmeaza sa il redactez. Sursele pe care le detine Biblioteca de film documenteaza urmatoarele subiecte in raport direct cu Romania:

  • filme: „Afacerea Protar”, „Ciulinii Baraganului”, „Moara cu noroc”, „Padurea spanzuratilor”, „Rascoala”, „Codin”, „Les mariées de l’An II”, „Les fêtes galantes”.
  • personalitati : Henri Colpi, Ion Popescu Gopo, Mircea Muresan
  • evenimente: Festivalul de la Cannes din 1946, 1966, 1968, 1969, 1971, 1970, 1972

Fondul de presa, in schimb, este mult mai bogat. Am consultat dosarele de presa care reunesc articole aparute in Franta referitoare la urmatoarele filme : „Afacerea Protar”, „Ciulinii Baraganului”, „Secretul cifrului”, „Codin”, „Padurea spanzuratilor” si trei reviste specializate in probleme de cultura si film: „Le film français”, „Les lettres françaises” si „L’écran français”.

„Le film français” est o revista saptamanala care se adreseaza in special profesionistilor din mediul cinematografic: regizori, tehnicieni, producatori, distribuitori. Aceasta revista este importanta pentru ca permite sa vedem care est pozitia distribuitorilor francezi in raport cu filmul romanesc dar si politica de export in tarile Europei Centrale si de Est in contextul razboiului rece. Am consultat numerele din 1950, 1955, 1956, 1957, 1958, ceea ce inseamna un total de aproximativ 200 de numere. Am inceput prin a consulta numerele din 1950, dar am constatat destul de rapid lipsa de interes pentru filmul romanesc de la inceputul anilor 50. De aceea am facut un salt temporal pana la mijlocul anilor 50 cand perioada de destindere internationala permite circulatia operelor culturale mult mai liber. Astfel, m-am focalizat pe numerele din anii 1956, 1957 si 1958, care sunt martuia primelor relatii mai solide de natura cinematografica intre Franta si Romania.

Pe de alta parte, absenta informatiilor despre Romania din revista „Le film français” m-a determinat sa caut o alta perspectiva de abordare a subiectului si anume reflectarea productiei romanesti in revistele editate de Partidul Comunist Francez. Astfel am consultat doua reviste care acorda mult mai mare importanta fenomenelor culturale romanesti de la inceputul anilor 1950: „Les lettres françaises” si „L’écran français”. Prima dintre ele este o revista saptamanala consacrata fenomenului cultural in general, iar cea de-a doua o revista exclusif dedicata filmului. Ambele, sustinute de comunistii francezi, acorda un spatiu non neglijabil produtiilor culturale si cinematografice din tarile comuniste. Asadar, am consultat cu rezultate notabile, toate numerele din anii 1950, 1951, 1952 si 1953 din „Les lettres françaises”. Din cea de-a doua revista, „L’écran français”, de asemenea satamanala, am consultat numerele din anii 1950, 1951 si 1952. Incepand din 1953, revista este absorbita de „Les lettres françaises”.

Timpul nu mi-a permis sa parcurg cele trei reviste pe toata perioada cuprinsa intre 1950 si 1989, dar elementele regasite cu ocazia acestui stagiu ma ajuta sa prezint o dimensiune mult mai complexa a relatiilor franco-romane. Am scanat in jur de 750 de documente.

 


OpenEdition suggests that you cite this post as follows:
Aurelia Vasile (October 30, 2014). Research mission : Biblioteca de film (BIFI) Paris. RCFR. Retrieved July 15, 2024 from https://doi.org/10.58079/ta47


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Search OpenEdition Search

You will be redirected to OpenEdition Search