Comunicare : “Repères historiques dans l’évolution du film documentaire roumain des origines à nos jours”
In perioada 27-28 mai 2014 am participat la Paris la seminarul international intitulat L’écriture documentaire de l’histoire : le communisme diffracté dans l’après-1989 / Scrierea documentara a istoriei : comunismul difractat dupa 1989 ce s-a tinut la Institutul National de Istoria Artei (INHA). Seminarul, derulat sub forma a sase mese rotunde esalonate pe doua zile, a fost organizat in cadrul proiectului „DokEst89” implementat de laboratorul HiCSA (Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne) in parteneriat cu laboratorul CERI (Science Po).
Conferinta a reunit mai multi participanti din tarile fostului bloc communist (Polonia, România, Serbia, Germania), subiectul atelierelor fiind analiza perioadei comuniste dintr-o dubla perspectiva, cea a cercetatorilor stiintifici (istorici, politologi, filologi, istorici ai filmului si teatrului) si cea a realizatorilor de film. Aceasta combinatie de participanti a reprezentat de altfel particularitatea si originalitatea unei astfel de manifestari. Politicile publice nationale si europene in materie de cercetare incurajeaza laboratoarele si centrele de cercetare sa adopte noi modele si noi practici de lucru, in principal prin asocierea unor parteneri exteriori lumii academice. Din acest punct de vedere, am putut observa o prima tentativa reusita, de a mobiliza cercetatori si profesionisti ai filmului pentru a discuta impreuna o problematica comuna: specificul scriiturii cinematografice documentare si aportul sau la istoriografia post-communista. Un obiectiv esential al seminarului a fost acela de a confrunta perspective transnationale in abordarea comunismului de catre patru cineasti si montorii lor: Maciej Drygas/Rafal Listopad (Polonia), Alexandra Milovanovic/Mila Turajlic (Serbia), Sophie Reiter/Ania Szczepanska (Franta-Polonia), Alexandru Solomon (România).
Temele conferintei s-au declinat dupa cum urmeaza:
- Traiectora lumilor documentare in Polonia, România, Iugoslavia.
- Proiectii si dezbatere : communismul prin prisma documentarului.
- Scriitura polifonica intre producatori, personaje si spectatori
- Montajul ca profesie: fata-verso
- Montor/regizor : un corps-à-corps
- Un trecut/prezent experimental : scriituri istorice, cinematografice, si teatrale ale Istoriei
Lucrarea pe care am prezentat-o in cadrul acestei intruniri stiintifice a avut titlul Repères historiques dans l’évolution du film documentaire roumain des origines à nos jours. Aceasta prezentare a avut rolul de a stabili un cadru istoric general care sa contribuie atât la plasarea discursului documentar românesc de azi cât si la constituirea unei perspective transnationale intre cazurile polonez, iugoslav si românesc. Comunicarea mea a reprezentat in fapt o sinteza a istoriei filmului documentar românesc, realizata dintr-o perspectiva istorica, cu un accent deosebit pe conditiile politico-culturale si institutionale de productie cât si pe relatiile dintre mediul profesional si putere. Aceste elemente cheie de analiza au fost puse in evidenta in trei momente istorice: a) perioada 1896-1948, momentul penetrarii fenomenului cinematografic in România, al dezvoltarii productiei private si al primei interventii statale in gestionarea filmului documentar: b) perioada 1948-1989, nationalizarea cinematografiei si dezvoltarea unei industrii cinematografice de stat cu functie sociala si educativa, dar contrabalansata de multiple tendinte centrifuge si individualiste; c) perioada 1990-2013 marcata pe de o parte de efuzia de libertate vizibila la nivelul creatiei in primii ani de dupa 1990, iar pe de alta parte de diminuarea pâna la disparitie a structurilor de produtie etatice (studiolul Sahia) si deplasarea centrelor de creatie dar si de control catre televiziune. Prezentarea mea, stabilita pentru inceputul conferintei a avut meritul de a stabili repere istorice pentru urmatoarele doua interventii (cazul iugoslav si polonez) care s-au raportat inevitabil la particularitatile românesti.
Ca urmare a dezbaterilor ce au urmat comunicarilor, am reusit sa reinnoiesc vechi relatii profesionale dar si sa stabilesc noi contacte stiintifice. O mare parte din participantii prezenti imi cunosc activitatea stiintifica, iar aceasta intâlnire a constituit o perfecta ocazie pentru a face cunoscut noul meu proiect legat de relatiile cinematografice dintre Franta si România in timpul razboiului rece. In plus, am reusit sa gasesc puncte de interes comun cu specialisti din domenii diferite celor cu care sunt familiarizata, ceea ce mi-a deschis noi posibilitati de abordare a subiectului meu de cercetare.
Programul complet al manifestarii